jueves, 28 de noviembre de 2019

TEATRE DE L’OPRIMIT I IGUALTAT DE GÈNERE.


Entrada complementària



En aquesta obra de teatre, a més de la professionalitat dels actors i la posada en escena meravellosa ,ens enmarquem en un rerefons històric de 1808 aproximadament, quan Fernando és rei d’Espanya i l’acció té lloc a Granada (Andalucia).

En aquest context i fent un anàlisi més enllà del diàleg de l’obra i els fets que van succeïnt, atenent al que té a veure amb la igualtat de gènere i no discriminació cap a la dona. Vegem que és una època en que la dona es considera un ser inferior a l’home, la funció de la qual és estar a casa. En aquest cas Mariana, la protagonista, es passava el dia a casa bordant amb la seua mare, els dos fills menuts i la interna que s’encarregava de la cuina i ajudar a la noble en les funcions de la casa.

Una frase pròpia d’un personatge masculí, Pedrosa, que revela el menyspreu a la dona és quan agafant-la del coll després d’haver intentat abusar d’ella li diu: “No podrás librarte de la pena a muerte si no estás conmigo, mujer tenias que ser!”

A més, hi ha una clara representació del que és l’amor romàntic. Mariana és capaç de deixar-ho tot pel seu amant ja que està enamorada i accepta morir per ell, és a dir, ella borda la bandera dels liberals no perquè volga ser lliure o la seua ideologia siga eixa sinó que ho fa per amor a Pedro de Sotomayor, el qual li fa creure que està enamorat d’ella però en realitat sols vol la llibertat del poble i finalment falta a la seua paraula i la deixa morir sola.

Apareix una vegada més la figura de que la dona no és res sense el seu home ni sense el amor per això preferís la mort i renunciar als seua fills antes que estar sola. En contraposició, tots els personatges masculins que apareixen en l’obra tenen una figura d’homes forts, de lluitadors que saben oprimir a la dona i aconseguir que aquesta li obeïsca i si no és així ho fan per la força.

Ja no sols hi ha una injustícia social per l’abús de poder i l’autoritarisme dels governants que oprimeix al poble sinó que hi ha una injustícia i desigualtat contra la dona enfront del home. Aquesta representació teatral fa un crit de protesta contra aquesta societat que encara en el segle XXI continua sent masclista, imposant el amor romàntic com a salvació de totes les dones, víctimes d’aquesta opressió del sistema patriarcal.





No hay comentarios:

Publicar un comentario